Kako napisati kvalitetan poslovni plan?

Kako napisati kvalitetan poslovni plan?


Jasno je da će poslovni plan odrediti kako će se Vaše poslovanje razvijati. Zašto onda ne bi napravili plan koji će vam jamčiti bolje poslovanje? Ne brinite, mi smo tu da pomognemo.

Poslovni plan trebao bi odrediti što ćemo proizvoditi/pružati, definirati našeg potencijalnog kupca, istražiti tržište te organizirati naš početni kapital i daljnja ulaganja kroz poslovanje.

Kada smo spomenuli sve elemente PP možemo se okrenuti generiranju ideja na papir. Preporučujemo sve ideje zapisati u kratkim crtama kako bi zadržali jasnoću.

Koji je vaš proizvod/usluga?

Što pruža naš proizvod/usluga našim kupcima? Koliko ćemo toga proizvoditi/isporučivati. 

Opišite proizvod, od njegovih dimenzija do procesa proizvodnje.

Jedan od bitnijih elemenata vašeg proizvoda/usluge je cijena. Cijena će na kraju opravdati vašu profitabilnost.

Tko je vaš potencijalni kupac?

Kao što smo već spomenuli potrebno je definirati svog potencijalnog kupca. Istražite njegove interese, saznajte koji su njegovi problemi te kako mu upravo vi možete pomoći pri rješavanju tog problema.

U današnje vrijeme postoji puno načina kako doprijeti do kupac; društvene mreže, preglednici, oglasi, reklame... Proučite gdje se nalazi vaš kupac i dosegnite do njega.

Financiranje i ulaganje u budućnost

Šećer na kraju, financiranje. Profitabilnost u poslovanju je ključno tako da obratite veliku pažnju na ovaj dio plana.

Počeci su najzahtjevniji, kako vremenski tako i financijski. Bitno je odrediti kolike prihode očekujete ostvariti u prvoj godini poslovanja, kao i rashode (plaće, proizvodnja, režije i slično).

Ukoliko nećete imati dovoljno novaca za samostalan početak postoje drugi načini financiranja: poticaji za samozapošljavanje, EU fondovi (ili raznorazni državni poticaji), bankarski kredit...

 Uspješno poslovanje temelji se na kvalitetnom i dobro razrađenom. Upravo zato pružamo usluge izrade poslovnog plana kako bi što bezbrižnije krenuli u njegovu provedbu.